Meidän blogi (1) Pysy matkassa mukana

Luomuviinin valmistus – paljain jaloin?

Luomuviinithän ovat viinejä, jotka ovat perinteisiä ja viljelyssä käytetään vanhoja hyviksi havaittuja, luontoa huomioivia periaatteita.  Samoin valmistuksessa on mm sulfiitin määrää rajoitettu noin neljännekseen siitä, mitä se voi olla ”teknoviineissä”.  Ehkä tämän perinteisen valmistustavan vuoksi olen joutunut usein vastaamaan kysymykseen ”valmistetaanko luomuviinit perinteisellä metodilla, poljetaan paljain jaloin tynnyrissä,”?  

Vaan yhtä asiaa ei luomuviiniin valmistuksessa ole rajoitettu: tekniikan hyväksikäyttöä! Miksi olisi, sillä valmistuksen tekniikka ja modernit laitteet eivät vaikuta haitallisesti luontoon. Sitä paitsi,  mitä paremmat tekniset vehkeet, sitä puhtaammin voidaan itse viini valmistaa ja hygieniataso pysyy korkealla.  

Viinirypäleiden polkeminen paljain jaloin, jotta viini olisi luomuviiniä, on siis aito 100% urbaani legenda. Päinvastoin, moni tila on heti luomutuotantoon siirryttyään investoinut uusiin laitteisiin ja varastointisäiliöihin, jotta valmistus tapahtuisi mahdollisimman puhtaasti.  Valmistuksessa tapahtuvia virheitä ja mahdollisia siitä seuraavia ongelmia ei luomuviinien valmistuksessa voi oikein kemikaaleilla paikata.  Siksi voidaankin sanoa, että luomuviinin valmistus vaatii erityistä tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta valmistuksessa.