Mitä luomuviini on JA MITEN SE EROAA MUISTA VIINEISTÄ?

Luomuviini on luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä tuotettua viiniä. Viljelyssä ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Rikkakasvien torjunnassa käytetään käsin harventamista, hyönteisiä ja muita luonnon omia menetelmiä.  Luomuviljely tapahtuu hyvin paljon samoilla menetelmillä kuin ennen aikaa, jolloin tehotuotantoa ei ollut ja laatu korvasi määrän.  Luomuviljelyn satotaso on usein alhaisempi, jolla on vaikutuksensa luomuviinien hintaan. 

Viininvalmistuksessa voidaan käyttää kaikkein moderneimpia teknisiä  koneita ja laitteita, mutta erilaiset lisäaineet ja niiden maksimimäärät on tarkkaan rajattu. Viininvalmistuksen hygieniaa ja laatua seurataan jatkuvasti,  koska luomutuotanto  edellyttää tarkkuutta valmistuksessa ja virheitä ei voi korjata  erilaisilla valmistuksen lisä- /apuaineilla.  Luomutuotantoa valvotaan erittäin tarkkaan, jopa tarkemmin kuin tavallista tuotantoa. 

Elintarvikkeiden yleinen huolenaihe Euroopassa eli GMO (geenimuuntelu) ei ole viinirypäleiden luomuviljelyssä sallittua. Osa viineistämme on valmistettu niin, että ne sopivat myös vegaaneille.  Luomuviinin rypäleiden viljelyssä maaperän mikro-organismi ei köyhdy ja näin varmistetaan viinien laatua ja sen että se vastaa kyseisen alueen terroiria. 

Luomuviinitilat ovat usein pieniä perhetiloja, joissa yhdistyvät laatu ja paikallinen viini- ja ruokakulttuuri.  Perinteisiä, persoonallisia  ja paikallisia rypäleitä suositaan. Luomuviljely on usein tehoviljelyn ja yksipuolisen massatuotannon vastakohta. Periaatteena on: Laatu korvaa määrän. Luomuviljelyssä arvostetaan ja ylläpidetään luonnon puhtautta, aitoutta ja monimuotoisuutta.

Ostamalla laadukkaita luomuviinejä kuluttaja tietää, mitä nauttii. Samalla hän edistää paikallista kulttuuria, edesauttaa luonnon puhtautta ja tukee sen monimuotoisuutta, myös jälkipolviemme hyväksi. 

Luomuviinien valmistusta ja myyntiä säädellään ja valvotaan sekä EU:ssa että Suomessa erityisen tarkasti, joten ne ovat erityisen turvallisia ja laadukkaita myös kuluttajille.

Luomuviinien lisäksi meidän valikoimissamme on esimerkiksi Piemontesta, jossa Montezemolon tila on ollut saman suvun omistuksessa jo vuodesta 1340.  Tilan  Nebbiolo rypäleestä tehty Barolo on saanut huippuarvosteluja viinimaailman guruilta.  Vaikka tila ei ole luomutila, myös siellä kiinnitetään erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuteen ja ”laatu korvaa määrän” periaatteeseen.